Aprilshasthund

Att gå till överdrift

Publicerad 2012-10-24 23:09:21 i

 

                Låt hundens morrhår vara!

                    23 okt 2012 Vissa hundägare går för långt i sin iver att visa upp en vacker hund på hundutställningen. Svenska Kennelklubben vill nu rikta uppmärksamheten mot så kallade presentationsöverdrifter. Ett exempel på detta kan vara att hundägaren har rakat bort hundens morrhår i tron att det ska vara till fördel på utställningen. 

Svenska Kennelklubben arbetar för att minska ohälsosamma exteriöra överdrifter hos hundar. De särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) syftar till att få bukt med problemet. Förhoppningen är att domarna kan bidra till sundare hundar genom att säga ifrån när de ser att en ras riskerar att utvecklas åt fel håll. Nu vill SKK ta nästa steg och sätta fokus på vad man kallar presentationsöverdrifter. Ett exempel på detta kan vara att hundägaren har rakat bort hundens morrhår bara för att han eller hon tycker att det ser snyggare ut.

– Vissa hundraser har en rasstandard som säger att hundens päls ska klippas eller trimmas, och då kan det vara svårt att förhindra att även morrhåren åker med när man klipper eller trimmar sin hund. Men när något sådant inte nämns i standarden, eller då det uttryckligen står att det inte får göras, finns det en risk att det utvecklas till att bli en presentationsöverdrift om det ändå sker, säger Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman.

Rakad kropp för större kalufs

Enligt standarden för hundrasen chinese crested dog är det exempelvis önskvärt med en helt hårlös kropp, men lång päls på huvudet, en så kallad crest. Hunden ska även ha hår på nedre delen av benen och svansen. De hundar som föds med en helt hårlös kropp har ofta ganska blygsam crest samt ben- och svansbehåring. De hundar som föds med hår på kroppen har också en rejälare kalufs på huvudet, benen och svansen. Det är därför inte ovanligt att en hund av den sistnämnda typen rakas på kroppen och tyvärr premieras på utställning för sin fina crest.

Liknande förfaranden förekommer även i andra hundraser. Det har lett till att flera raser numera är överpälsade och kräver omfattande vardaglig pälsvård för inte ”växa igen” och få hudproblem.

– Vi vill förhindra en utveckling som leder till att hundar far illa, och det här är ytterligare ett steg i det arbetet. Inledningsvis får vi undersöka närmare hur vanliga dessa justeringar av hundarnas yttre egentligen är. Vi kommer under 2013 att skaffa oss djupare kunskap om hur utbrett det är. Först därefter kan vi vidta rätt åtgärder och förhindra detta ofog som inte främjar hundutställningarnas mål och syfte, säger Ulf Uddman.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela