Aprilshasthund

Så rätt

Publicerad 2012-10-31 00:01:20 i

Tycker att den här är så himla rätt:-)

Sol på G

Publicerad 2012-10-27 23:03:57 i

Här är Sol redo för löshoppning
Hon går i skolan i Hällingsjö hos Lena Berggren, för att vara redo till tre-årstestet som går av stapeln fram på vårkanten.

Att gå till överdrift

Publicerad 2012-10-24 23:09:21 i

 

                Låt hundens morrhår vara!

                    23 okt 2012 Vissa hundägare går för långt i sin iver att visa upp en vacker hund på hundutställningen. Svenska Kennelklubben vill nu rikta uppmärksamheten mot så kallade presentationsöverdrifter. Ett exempel på detta kan vara att hundägaren har rakat bort hundens morrhår i tron att det ska vara till fördel på utställningen. 

Svenska Kennelklubben arbetar för att minska ohälsosamma exteriöra överdrifter hos hundar. De särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD) syftar till att få bukt med problemet. Förhoppningen är att domarna kan bidra till sundare hundar genom att säga ifrån när de ser att en ras riskerar att utvecklas åt fel håll. Nu vill SKK ta nästa steg och sätta fokus på vad man kallar presentationsöverdrifter. Ett exempel på detta kan vara att hundägaren har rakat bort hundens morrhår bara för att han eller hon tycker att det ser snyggare ut.

– Vissa hundraser har en rasstandard som säger att hundens päls ska klippas eller trimmas, och då kan det vara svårt att förhindra att även morrhåren åker med när man klipper eller trimmar sin hund. Men när något sådant inte nämns i standarden, eller då det uttryckligen står att det inte får göras, finns det en risk att det utvecklas till att bli en presentationsöverdrift om det ändå sker, säger Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman.

Rakad kropp för större kalufs

Enligt standarden för hundrasen chinese crested dog är det exempelvis önskvärt med en helt hårlös kropp, men lång päls på huvudet, en så kallad crest. Hunden ska även ha hår på nedre delen av benen och svansen. De hundar som föds med en helt hårlös kropp har ofta ganska blygsam crest samt ben- och svansbehåring. De hundar som föds med hår på kroppen har också en rejälare kalufs på huvudet, benen och svansen. Det är därför inte ovanligt att en hund av den sistnämnda typen rakas på kroppen och tyvärr premieras på utställning för sin fina crest.

Liknande förfaranden förekommer även i andra hundraser. Det har lett till att flera raser numera är överpälsade och kräver omfattande vardaglig pälsvård för inte ”växa igen” och få hudproblem.

– Vi vill förhindra en utveckling som leder till att hundar far illa, och det här är ytterligare ett steg i det arbetet. Inledningsvis får vi undersöka närmare hur vanliga dessa justeringar av hundarnas yttre egentligen är. Vi kommer under 2013 att skaffa oss djupare kunskap om hur utbrett det är. Först därefter kan vi vidta rätt åtgärder och förhindra detta ofog som inte främjar hundutställningarnas mål och syfte, säger Ulf Uddman.

 

Massage

Publicerad 2012-10-23 16:43:35 i

Båda hästarna har fått massage och båda hästarna både gillade och behövde det:-)
China ut först. Han var nog mest nöjd med att få all den uppmärksamheten nu när han bara har stått i ruta och inte har ridits på 1 vecka. Visade tydligt att han gillade det. Han fick en hel timmas behandling och njöt i fulla drag.
Barbie har som vanligt en vääääldigt massa åsikter och är från början irreterad bara av att man tar på henne. Hon talar tydligt om var hon vill att Sara skall stå och var hon inte får stå, var hon får röra och var hon inte får röra henne. Efter ett tag ger hon dock med sig och inser att detta är riktigt gött.-)  Barbie har gått ganska så hårt den senaste tiden och behövde verkligen detta. Jag är superglad att Sara kommer och tar hand om mina hästar så bra. Blir själv väldigt sugen på att gå kursen, kanske att jag gör det till våren. Vi får väl se vad tomten har i säcken?
Dock kunde hon inte acceptera massage av magnmuskulaturen idag, och vi beslöt oss för att inte pressa henne med det idag. Ett steg i taget. Jag tror att det finns ett stort behov just där, så jag har lovat att träna henne på den beröringen fram tills nästa gång Sara kommer. Barbie var nog rätt mör efteråt så det blir till att vila i hagen för henne idag:-)
Vi får väl se om det här blir kul?
´Jag tycker nog att det här är lite konstigt
 
Eller nej förresten, jag tror jag ger mig, det är nog rätt skönt ändå

Trauditräning

Publicerad 2012-10-21 23:34:37 i

I helgen har det varit träning för Traudi i ridhuset.
Jag var med och red idag och hade dessutom tagit mig tiden att sitta på läktaren och titta på några ekipage. Tror faktiskt att det var första gången!
Först ut var en helt ny bekantskap, Camillas nya femåring, och vilken ljuvlig häst!!! Jag blev stormförtjust. Han visade sig dessutom vara efter Rosevelt ( liksom China ), och det var ju extra kul.
Avslutade med att kika på Karro/Wille och det var verkligen alla rätt där idag:-)  Karro red sååå fint och Traudi öste beröm över dem. Wille gick super. Kul att se.
Var väl ganska nöjd med min egna träning, har tyvärr en benägenhet att minnas det som inte var bra istället för att fokusera på det som var positivt. Måste lära mig att tänka om där. Linda var supergullig och filmade och det var jättekul att se, längesedan sist.
Någon som vet hur jag lägger ut filmen här på bloggen? Filmat med Iphone4

Löshoppning

Publicerad 2012-10-21 01:03:14 i

Idag när jag kom till stallet skulle unghästarna löshoppas.
Klart att jag passade på att titta. Barnen var med och tyckte att det var riktigt roligt att se på deras små konster. De är ju helt ljuvliga att se. Som små karameller skuttar de runt med hela livet framför sig, Ior, Sol och Barcelona:-) De har dessutom en väldig trygghet i att ha varandra. Sol som har gjort detta ett par gånger innan, tog täten och de andra två följde glatt efter. Så lekande enkelt för dem. Det är verkligen en fröjd att se dem och deras glädje och nyfikenhet. Superduktiga! Och ingen har väl missat min kärlek till unghästar? Blir så himla sugen. Jag måste nog ha en till såsmåningom....
 

En bra stalldag:-)

Publicerad 2012-10-19 12:00:23 i

När jag kommer till stallet ser jag sadelnakarens bil. Yes, tänker jag, nu får jag haffa honom. Skulle ha bokat tid i evigheter men det har inte blivit av. Jag har tur, han har tid att hjälpa mig. Han går igenom alla (4) mina sadlar. Den nya Rösslin sitter perfekt :-). Min gamla hoppsadel som är typ antik tycker han att jag skall köra till tippen, och det skall jag göra. Beställer en "Fransk gjord" , äntligen!!!! Hoppas att Barbie kommer att gilla den. Sen har han en hoppsadel i bilen som även den passar Barbie som en smäck, och till ett vettigt pris dessutom. Red ut en tur i skogen ihop med mina svarta Diamanter = Rush o Rally, på den nya sadeln. Resultat= en ny sadel och en ny gjord. Härligt!

Inte så bra alls

Publicerad 2012-10-17 12:11:13 i

Jag har ju som sagt varit på Slöinge med China pga hans hälta.
På onsdag för 2 veckor sedan var jag ute och galopperade i skogen, det funkade hur bra som helst.
Dagen efter skulle jag rida lektion. Jag värmer upp i skritt men redan vid första travsteget känner jag att han är halt på höger bak.Det blir ingen lektion den dagen, bara till att lägga ner och gå hem igen.
Han får några dagar med vila i hage men är fortsatt halt. På tisdag kommer hovis ut för att kolla om det finns någon hovvböld. Ingen reaktion alls på visitertången. Jag blir besviken, en liten hovböld hade ju varit en lätt match.
På torsdag, efter en vecka är han fortfarande halt. I min mening haltar man inte en hel vecka utan anledning. Framförallt inte när jag inte kan hitta ngn svullnad eller annat skumt.Jag får höra att det inte verkar så farligt, att jag skall vänta ett tag. men det säger mig inte min magkänsla. Ringer till Vet. och får en tid på måndag hos Carl-Fredrik på Slöinge. Samma vet. som han har haft sen flera år tillbaka. Han känner till hans historik och skavanker.
Även här är han helt ohalt i skritt och rakt fram i trav, men haltar i trav på volt i höger varv. Han ser inte klok ut!!
Det är nu jag kommer till insikt med verkligheten, en häst kan inte ha hur många åkommor som helst, jag räknar till att China har 8 plus att han är känslig mot ensilaget. Han kommer att bli utdömd, tänker jag. Nu gäller det att försöka hitta ett lugn och behärska mig, hur nu det går till??
Vi går in och bedövar och longerar igen. Nu är han halt på båda bak! Det sitter i hovlederna. Vet. är mycket frågande till detta och menar att det är extremt ovanligt med hovlederna bak. Han tror att kärnan sitter någonannanstans. Själv har jag hela tiden trott att det sitter högt. Sen visar det sig att han har en "krackelerad" has på höger bak. Detta har vi sett på röntgen tidigare, men han har vait helt oberörd av det och jag hade nästan glömt bort att det överhuvudtaget fanns.  Nu kan man se att hasen inte ser bra ut.
Jag har ju sparat på China ganska bra av olika anledningar. Det sista har jag tänkt att nu skiter vi i alla skavanker, nu kör vi så får vi se vart det bär? Jag har ridit lite mer, tagit några lektioner  men fortfarande flera vilodagar i veckan, hunnit klippa honom och öka på havren. Det höll i typ 4 veckor.-(( 
China kommer aldrig att kunna bli den fina rid och tävlingshäst som han är, han håller inte för det. Inser jag med stor sorg och lätt panik.  Han behandlas med cortison i båda hovlederna och får ett program jag skall följa innan återbesök om 3-4 veckor.
Jag brukar leva efter - bryt ihop och kom igen. Jag gråter hela vägen hem. Denna gången känns det svårt att hitta vägen till - kom igen. Den finns där såklart, skall bara lyckas hitta den.
Undrar samtidigt  hur mycket tårar det finns?
 
 

Fining

Publicerad 2012-10-16 09:36:45 i

Fina fina Barcelona tar sig en vilopaus i hagen:-))
Nu är hon 2 1/2 år och förberedelse för inridning pågår. Det är såååå spännande att få följa henne och att få ha kvar henne i samma stall gör det hela så mycket enklare.
Vardagslyx:-)

Slöinge

Publicerad 2012-10-15 10:42:40 i

Är på Slöinge för hältutredning med China.
Känner mig skräckslagen:-(

Härliga dagar

Publicerad 2012-10-14 00:21:29 i

Vi har haft några riktigt härliga dagar med superfint höstväder :-)
Rush tycker att det är så härligt att hon fortfarande gärna tar sig en simtur
Apportering:-)
Rally på en härlig tur i skogen

Lite att fixa med

Publicerad 2012-10-11 23:52:18 i

 
Här hemma på torpet finns det lite att pyssla med, och av någon anledning skall man göra allt på en och samma gång, och helst igår!!
Detta härliga lass med täckbark skall köras ut
Ut på denna slänten som till alldeles nyss var övervuxen av buskar som gick över staketet
Och nu när alla buskar är borta skall staketet målas även på denna sidan
Här skall det rensas och klippas och såsmåningom bli en gång
Hittade lite kantareller som satt ivägen för skottkärran
De här stubbarna skall åtgärdas
Sen finns det lite även inomhus, köket skall bytas ( dock ej av oss själva ) typ hela nedervåningen skall målas om, golv skall lackas och slipas osv osv
Puh, nej nu går jag och lägger mig istället
 

China är halt

Publicerad 2012-10-08 23:44:03 i

 
China är halt:-((((
Så himla surt! Hade kommit igång ordentligt med hans ridning, ökat på hans havregiva och dessutom klippt honom. Och vad händer då? I torsdags när jag skulle träna för Karolina så var han halt så fort jag började trava.
Syns inget i skritten men märks direkt i trav, det sitter i höger bak.
Han har fått vila ngr dagar men det är fortfarande detsamma. Idag var min hovslagare ute för att kolla om det kunde vara en hovböld, men ingen rektion alls.
Jag hittar inga sår, svullnader eller värme. Vet faktiskt inte vad det är. Ren i skritt och i trav på rakt spår, men på volt i trav så haltar han. Får väl ge det ngn dag till annars får vi åka till veterinären om det inte blir bättre.
 
Här är det klippning på gång.
China är en pärla som alltid, det tog ca 30 min att klippa honom, medans det tog typ dubbelt så lång tid att klippa Barbie. Henne får man kolla hela tiden, når hon att bita mig nu? Når hon att sparka mig nu?
China däremot rör inte en fena:-))  Trots att det var första gången han blev klippt och för Barbie var det kanske gång nr 30!!
 
Vet att han ser ut som en tarm på fotot och han känns verkligen tunn att rida med. Han får mycket mat nu, både ensilage som är analys på samt kraftfoder. Han behöver stärkas massor i ridningen både för att få styrka, kondition och för att kunna lägga på sig lite massa. Men det tar ju tid såklart....
 
Så här ser våran paddock ut just nu. Är ENORMT glad för att vi har ett ridhus:-)

Stockholmsbesök

Publicerad 2012-10-07 22:59:24 i

 
Igår var jag tillsammans med Syrran och Mamma i Stockholm och såg Jesus Christ Superstar med Ola Salo.
Herreguuuuud vad bra det var:-)
Får du möjlighet att se den så tveka inte, du kommer inte att ångra dig
 

Silverpärlan

Publicerad 2012-10-05 09:46:53 i

Igår hade vi ett sånt där fantastiskt ridpass som man bara har någon enstaka gång då och då:-)
Red lektion för Karolina och Barbie var med på noterna från start. Inga protester alls. Det passar henne så bra att gå så mycket som möjligt och med massor av havre, jag bara ökar och ökar givan och hon bara ger och ger mer och mer.
Karolina har sånt tålamod i träningen och ger hela tiden tid, det blir ingen stress utan bara lugn o harmoni i ridningen av det.
Barbie var på sitt bästa humör och hon är ju magiskt rolig att rida då, jag blir nästan tårögd!
Iallafall känner jag stor ödmjukhet för dessa dagar:-))
Jag suger på den karamellen ett tag.,,

Flyingetävlingar

Publicerad 2012-10-04 10:52:40 i

Det pågår  tävlingar för fullt på Flyinge under några dagar, Avel och Sport Championat.
Glädjande så vann JJ RayBan kvalet och jag håller tummarna för dem i finalen på lördag.
Det är så himla kul när det går bra för de hingstar som jag själv har använt i aveln.
Både Barcelona och Provence är efter Ray Ban:-))
 
Dessutom kommer jag att hålla en tumme exrta hårt för Lotta Centergran och hennes Spader Ess F som rider Prix S:t Georges på lördag. Inte varje dag man har kompisar som startar på Flyinge. Go Go Lotta:-)
 

Klass 161 - FEI inl. program för 6-åriga hästar Omg I

 

Nationell Häst Dressyr

H: Wiveca Schenholm

C: Bo Jenå

 
Plats Tid Ryttare Häst C  
1 14:17
 
JJ RayBan 1173
Rascalino 95214 - Londonderry 95093
Klaus JuergensPatrik Hannell Holding AB
40.5001 81.0001
2 12:50
 
Bellman (SWB) 1196
Hermes (SWB) 1086 - Prestige VDL 1011
Birgitta Österberg och Filip WilhelmssonBirgitta Österberg och Filip WilhelmssonBT
40.4002 80.8002
3 15:36
 
"Uno" Samantha
Blue Hors Shepard - Donnerhall 95034
Stutteri UnoMinna Telde
40.3003 80.6003
4 12:02
 
Tabasco (SWB) 1201
Topaasch 1090 - Sack (SWB) 907
Familjen Ingrid Lundberg-PerssonIngrid Lundberg PerssonBT
40.0004 80.0004
5 13:53
 
Bellagio (ex Bliksem) 1195
United - Esteban
J.van WesteeindeCharlotte Haid-Bondergaard
39.4005 78.8005
6 12:10
 
Barcelona (SWB) 29513
Figaro R 1085 - Bernstein 761
Gränsbo stuteriPer RunessonBT
38.9006 77.8006
7 11:38
 
Strolchi
Sancisco 95295 - Davignon II
Gestüt Kempke HofJessica Andersson
38.7007 77.4007
7 15:20
 
Lawertho
Lord Sinclair III - Werther
Jantzen FamilieKerstin Svensson/Jessica Andersson
38.7007 77.4007
9 13:29
 
Briljant
UB 40 - Montecristo
J.A.M. HurkmansLexner-Jonsson Rid AB
38.6009 77.2009
10 13:21
 
Falco (SWB)
Figaro R 1085 - D-Day 935
Ann-Kersti Atti MåhlénLouise Åman & Jessica Åman StilleBT
37.40010 74.80010
11 12:34
 
Xanté (SWB)
Santino 1099 - Donnerhall 95034
Flyinge ABFlyinge ABBT
37.30011 74.60011
12 12:26
 
Finlay
Florestan I 95079 - Donnerhall 95034
Heinrich BaumeisterLövsta stuteri
37.10012 74.20012
12 12:42
 
Beau
Lingh 1185 - Ferro 95104
J. LamersJohan Ifverson
37.10012 74.20012
12 13:13
 
Charles (SWB)
Bocelli (SWB) 1044 - Chapman (SWB) 757
Britt-Marie H-IvarssonBritt-Marie H-IvarssonBT
37.10012 74.20012
Ej placerade
15 16:08
 
De Rubina
De Niro 95060 - Rubinstein I
Siegfried KuhlsIty ab
36.90015 73.80015
16 14:56
 
Ichi (F. 2) (SWB)
Bocelli (SWB) 1044 - Donnerschlag 95049
Miota ABMiota ABBT
36.70016 73.40016
17 16:00
 
I Do Kiss (SWB)
French Kiss 95176 - Donnerfly 951
P & A Development ABP&A Development AB & Bergåkra Gård
36.60017 73.20017
18 15:12
 
Primero Hit
Sancisco 95295 - Don Primero 981
Alois & Tanja KunzigMalin Hansson
36.50018 73.00018
19 13:37
 
Tobacco (SWB)
Twiligt 1062 - Highlight 874
Rigmor och Johnny SvenssonJennifer o Rigmor SvenssonBT
36.10019 72.20019
20 14:09
 
Silenzio (SWB)
Silvano 1047 - D-Day 935
Hanna FagerströmGullbacken Education HBBT
35.70020 71.40020
21 11:30
 
Showtime
Sandro Hit 95130 - Lauries Crusador xx
Walter LochteJohanna Sterner
35.60021 71.20021
21 11:54
 
Bossanova Hit
Diamond Hit 95142 - Pion
P. StassenJohan Ifverson
35.60021 71.20021
23 13:45
 
Botell (SWB)
Bocelli (SWB) 1044 - Stanford 687
Erik LembkeAnn StigbergBT
35.50023 71.00023
24 12:18
 
A'ha (SWB)
His Highness 95153 - Prestige VDL 1011
Christina Olsson, Hipponews KBChristina OlssonBT
35.30024 70.60024
25 14:25
 
Samantha Hit
Samarant - Rouletto
Jörg och Ilka HellmersLars Strand
35.10025 70.20025
26 14:01
 
Channine (SWB) 29854
Black Coffee (SWB) 1063 - Mazarin 852
Stuteri LindevikReng Consulting ABBT
34.90026 69.80026
27 11:46
 
Porla (SWB)
Bugatti Hilltop 1016 - Pontus 497
Ewa Mc Carthy-BergAnn-Christine AnderssonBT
34.80027 69.60027
28 15:44
 
Sterling G
Stedinger 1253 - Wesley
Gaedecke GeraldPeter Wessner
34.30028 68.60028
29 14:48
 
Faustino (SWB)
Florencio I 95122 - Del Piero
Buskhaga HB/ Malin HolmgrenBT
32.20029 64.40029
30 15:52
 
Arrak (SWB)
Figaro R 1085 - Rambo (SWB) 910
Christina Ivarsson, Sörbys stuteriMalin NylanderBT
31.80030 63.60030
31 15:04
 
Mirakel (SWB)
Silvano 1047 - Bentley
Vibeke WeinerVibeke Weiner
31.50031 63.00031

Valpsugen?

Publicerad 2012-10-01 11:42:56 i

Är du sugen på en liten hundvalp?
Denna lilla gosse söker ett nytt hem
 
Han är 3 månader, rumsren och kommer på inkallning. 
Fina jakt och utställningslinjer e. Sansetters Roover-Isliljans Xaphire
 
Intresserad??  Kontakta www.isliljans.se
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela