Aprilshasthund

Nya regler

Publicerad 2011-08-01 23:51:08 i Allmänt


Nya införselregler 1 januari 2012

29 jul 2011 Jordbruksverket har beslutat om nya regler för införsel av hund från och med årsskiftet. Ändringen innebär lättnader för antikroppskontroll, avmaskning och karantän. Men grundkraven för id-märkning, rabiesvaccinering och pass eller intyg förblir oförändrade.

Efter 1 januari 2012 måste hunden fortfarande vaccineras mot rabies enligt gällande bestämmelser, men kravet på antikroppskontroll tas bort inom EU. Dagens långa väntan på 120 dagar från grundvaccinering innan provtagning för antikroppskontroll kan göras, ersätts med krav på att resa får ske tidigast efter 21 dagar från första vaccinationen. Från årsskiftet kan alltså hundar från fyra månader tas in i Sverige från EU-länderna, förutsatt att rabiesvaccinering gjordes vid tre månaders ålder.

Även kraven för införsel från länder utanför EU ändras vid årsskiftet. Dagens karantän ersätts med krav på id-märkning med mikrochip, rabiesvaccinering, antikroppskontroll, väntan i 90 dagar och veterinärintyg.

Vid all id-märkning med mikrochip är det viktigt att tänka på att använda så kallat ISO-chip, annars måste du ta med egen scanner för avläsning.

Från 1 januari 2012 finns inte heller krav på att hunden måste avmaskas mot dvärgbandmasken vid införsel till Sverige. Men tänk på att kravet på avmaskning vid införsel kommer att gälla under hela 2011.

Kontrollera alltid med Jordbruksverket de aktuella bestämmelser som gäller för införsel av hund till Sverige innan du reser.

Kommentarer

Postat av: Tanja

Publicerad 2011-08-04 12:31:22

Visst är det härligt då Bosse nu får en chans att lämna landet. Alla sprutor han tagit och inget hjälper. Ska nog fira det med en resa över bron och tillbaka igen samma dag bara för det går :-) (nästa år då alltså)



Kram

Postat av: Maja

Publicerad 2011-08-07 19:01:33

Hahaha det var en bra ide!! Ja det blir skönt när det blir enklare. Träffade en brorsa till Bosse på jaktträningen i helgen:-)

Postat av: Tanja

Publicerad 2011-08-08 13:18:59

Jaha, vem var det? Alltid kul att hålla koll på vad dom där syskonen sysslar med.

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela